Internationale conferentie over Irak begonnen

In de Iraakse hoofdstad Bagdad is zaterdagmorgen de internationale conferentie over Irak begonnen. Aan tafel zitten de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Iran en Syrië, de andere buurlanden van Irak en regionale mogendheden. Bedoeling is een uitweg te vinden uit de spiraal van geweld en terreur die Irak in zijn greep houdt.

(afp/dpa) - Uitkijken wordt het of de diplomaten uit Washington rechtstreekse gesprekken aangaan met hun collega's uit Teheran en Damascus. De VS verwijten Iran en Syrië terreurgroeperingen en milities in Irak te steunen.

De delegaties van zeventien landen en drie internationale organisaties (VN, Arabische Liga, Organisatie van de Islamitische Conferentie) vergaderen in het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken. In zijn openingsrede waarschuwde de Iraakse eerste minister Noeri al-Maliki dat "het terrorisme niet alleen Irak bedreigt, maar ook de buurlanden en de hele wereld". Daarom is het ook in het belang van de buurlanden een constructieve rol te spelen bij het zoeken naar een uitweg uit de crisis in Irak, luidde het.

Al-Maliki kantte zich lange tijd tegen de organisatie van een internationale conferentie, maar het voortdurende geweld in zijn land heeft hem op andere gedachten gebracht. Volgens de VN vielen in 2006 alleen meer dan 34.000 doden in Irak.

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud