'IRA kondigt mogelijke ontmanteling tegen maart aan'

(belga) - Het Iers Republikeins Leger (IRA) kan tegen maart 2005 zijn ontmanteling aankondigen als er de komende tien dagen een doorbraak komt in de vredesonderhandelingen in Noord-Ierland. Dat meldt de Irish Examiner in zijn vrijdageditie.

Als er de komende tien dagen een doorbrak komt in het vredesoverleg, zal de formele ontmanteling van het IRA het laatste hoofdstuk zijn van een zorgvuldig geplande opeenvolging van gebeurtenissen, aldus de Ierse krant.

'De eerste substantiële actie zou de ontwapening van het IRA zijn, om het vredesproces momentum te geven, gevolgd door een reeks symbolische acties, bedoeld om een klimaat van vertrouwen tussen de twee partijen te herstellen. Als dit proces in fases zonder hapering verloopt, kan het IRA in maart 2005, of zelfs voordien, formeel zijn ontmanteling aankondigen', meent de krant te weten.

De eenheden van de Republikeinse beweging belast met het inwinnen van inlichtingen zouden geïntegreerd worden binnen Sinn Fein en hun inspanningen richten op de ontwikkeling van de partij op de politieke scène van de Ierse republiek. Sinn Fein beschikt nu over vijf van de 166 zetels in het parlement in Dublin. In juni verkozen de Ieren voor het eerst een lid van Sinn Fein in het Europees Parlement.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud