Iraaks parlement kiest zaterdag nieuwe regering

(belga) - Het Iraakse parlement zal normaal gezien zaterdag samenkomen om de nieuwe regering van het land te kiezen. De premier zal hoogstwaarschijnlijk aangeduid worden door de grootste groep van het parlement, namelijk de Verenigde Iraakse Alliantie, die 128 van de 275 parlementszetels in handen heeft.

De Verenigde Iraakse Alliantie zal vrijdag een bijeenkomst houden waarin de alliantie zijn kandidaat voor het premierschap zal aanduiden. De kandidaat moet dan de leden van de volgende regering kiezen.

Een sjiitisch volksvertegenwoordiger bevestigde vrijdag dat de Dawa-partij van de aftredende Iraakse premier Ibrahim Jaafari twee kandidaten wil voorstellen om de volgende regering te leiden, namelijk Jawad al-Maliki en Ali Adib. 'Er zijn vergaderingen aan de gang binnen de partij en met de beweging (van de radicale sjiitische leider Moqtada al-Sadr) en er komen twee namen uit de bus die zich kandidaat zullen stellen voor de functie van premier, die van Maliki en Adib', verklaarde Hassan al-Sanid, een verkozene van de Dawa-partij aan AFP.

Over president Jalal Talabani wordt gezegd dat hij een goed kans maakt om voor nog een termijn van vier jaar op post te blijven. Voor de functie van parlementsvoorzitter wordt Adnan al-Deleimi van het soennitische Front van de Eendracht naar voren geschoven om de vorige parlementsvoorzitter Adnan al-Pachachi te vervangen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud