Iraakse leiders bereiken akkoord over grondwetsontwerp

(belga) - De sjiitische, Koerdische en soennitische leiders van Irak hebben woensdag officieel bevestigd een akkoord te hebben bereikt over de grondwet. Dit laat toe de constitutie te veranderen na de verkiezingen van december.

In de voorlopige versie van het deze zomer moeizaam bereikte grondwetsontwerp worden de soennieten de facto buitenspel gezet en krijgen de sjiitische meerderheid en de Koerden alle mogelijke economische en politieke voordelen. Het referendum over de grondwet dreigt of dreigde op een mislukking uit te lopen door een soennitisch 'nee' in minstens drie van Iraks 18 provincies.

Ironisch genoeg was de formule dat een 'nee' van de meerderheid in minstens drie provincies voldoende is om een voorstel te kelderen oorspronkelijk uitgedokterd om de Koerden een vetorecht te geven tegen, onder andere, theocratische aspiraties van de sjiieten. Al even ironisch is het dat wanneer de bevolking zich zaterdag voor de constitutie zou uitspreken, deze over enkele maanden toch wordt herschreven.

Een afwijzing in het referendum van de grondwet brengt meteen de voor december geplande stembusgang op de helling.

De Islamitische Partij, de belangrijkste soennitische partij in Irak, heeft dinsdagavond meegedeeld dat ze zal oproepen om 'ja' te stemmen bij het referendum over het nieuwe grondwetsontwerp in het bezette land. 'Dit akkoord laat ons toe de grondwet te amenderen na de verkiezingen van 15 december', reageert Ayad Sammarai, de woordvoerder van de partij, die totnogtoe had opgeroepen om 'neen' te stemmen.

'Het is vandaag een historische dag. Ik heb er vertrouwen in dat er op de dag van de (volks)stemming een consensus over de Grondwet komt. Deze Constitutie is een element dat de eenheid onder het Iraakse volk zal versterken', zei president Jalal Talabani, een Koerd. 'Ik hoop dat het het begin zal zijn van een nieuwe samenwerking tussen alle Irakezen want er is geen reden meer om de tekst af te wijzen, zei hij.

Door deel te nemen aan het politieke proces, zullen de soennieten op een goede vertegenwoordiging in het parlement kunnen rekenen en hun zegje kunnen doen over de uiteindelijke politieke structuur van Irak, voegde het staatshoofd eraan toe.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud