Iraakse minister van Justitie neemt ontslag

De Iraakse minister van Justitie Hashim al-Shibli heeft blijkbaar uit ontevredenheid over de politiek van de sjiitisch gedragen regering zijn ontslag gegeven.

(belga) De soennitische minister had verklaard dat hij zich met "bepaalde tendenzen in de regering" niet meer kon identificeren, aldus de televisiezender al-Sharkia zaterdag in Bagdad onder aanhaling van ministeriële bronnen. Premier Noeri al-Maliki moet het ontslag nog aankondigen.

Al-Shibli was bij de verkiezingen van december 2005 als kandidaat van de supraconfessionele Iraakse Lijst van de gematigd-sjiitische ex-premier Ijad Allawi in het parlement geraakt. Voorlopig is nog niet bekend welke concrete maatregelen van de door sjiieten en Koerden gedomineerde regering onder al-Maliki tot zijn aftreden hebben geleid.

Bij een reeks aanslagen werden inmiddels zaterdag minstens elf mensen gedood en tientallen anderen gewond. Vijf Irakezen stierven toen een springtuig in een voor een ziekenhuis geparkeerde vrachtwagen in de sjiitische wijk Sadr-City van Bagdad ontplofte. Drieëntwintig anderen liepen verwondingen op, bevestigde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Bagdad.

In Hilla,100 kilometer ten zuiden van Bagdad, werden bij een gelijkaardige aanslag volgens de politie twee mensen gedood en 23 gewond. In de hoofdzakelijk door Turkmenen bewoonde stad Tus Churmatu, 180 kilometer ten noorden van Bagdad, doodde een autobom twee mensen, elf anderen raakten gewond. In Suweira werd een voorbijganger door een springtuig gedood en drie anderen gewond.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud