Iraakse premier al-Maliki ongerust over gevolgen conflict

De Iraakse eerste minister Nouri al-Maliki heeft maandag zijn bezorgdheid geuit over de gevolgen van het Libanese conflict in de regio in het algemeen en in zijn land in het bijzonder.

(belga) Hij deed dat tijdens zijn allereerste bezoek aan de Britse premier Tony Blair in Londen. Al-Maliki vreest naar eigen zeggen voor een opflakkering van het extremisme.

'Ik vrees dat hetgeen gebeurt in Libanon enkel een plotselinge stijging van het fundamentalisme uitlokt en een negatieve boodschap stuurt naar al diegenen die vrede willen', aldus al-Maliki tijdens een persconferentie, die hij samen met zijn Britse collega Tony Blair hield.

'De gebeurtenissen in Libanon en de dingen die we op televisie zien zullen negatieve gevolgen hebben op het stabilisatieproces in Irak', luidde het.

Volgens de Iraakse eerste minister zal het conflict in Libanon 'het terrorisme en het extremisme enkel doen toenemen'.

Hij vraagt daarom een staakt-het-vuren in het conflict dat de sjiitische bevolking in Irak verontrust en mobiliseert. Het gaat daarbij dan vooral om diegenen van de radicale strekking.

Al-Maliki is zondagavond aangekomen in Groot-Brittannië om er met Blair over de situatie in Irak en het conflict in Libanon te praten.

De Britse eerste minister gaf tijdens de gezamenlijke persconferentie bovendien voor de eerste keer toe dat de situatie in Libanon 'een catastrofe' is. Blair, die vrijdag naar Washington trekt, liet weten dat hij aan plan werkt om de vijandigheden te stoppen. Het plan zou 'de komende dagen' publiek gemaakt worden.

Tot slot bekritiseerde al-Maliki de Israëlische operatie. 'Ik kan op geen enkele manier genoeg redenen vinden die hetgeen nu in Libanon gebeurt rechtvaardigen', zei hij aan de Britse nieuwszender BBC. 'De verwoestingen hebben een onaanvaardbaar niveau bereikt en zijn in strijd met de regels van het oorlog voeren'.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud