Iraakse regering verplicht zich tot verzoening

De regering in Bagdad heeft zich op de internationale Irak-conferentie in Egypte tot een nieuwe aanloop voor een 'nationale verzoening' en economische 'hervormingen' (privatiseringen) verplicht. Als tegenzet zal Irak een groot deel van zijn tijdens de periode van Saddam Hoessein opgebouwde buitenlandse schulden kwijtgescholden worden.

(belga) Bovendien beloofden de Verenigde Naties zich meer dan nu bezig te houden met de humanitaire problemen in Irak.

Aan de ontmoeting nemen ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice en haar Iraanse collega Manuchehr Mottaki deel. Rice heeft rechtstreekse gesprekken met Mottaki in het kader van de zitting niet uitgesloten.

Centraal in de debatten om het internationale 'Pact voor Irak', dat vooral op aandringen van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties in het leven werd geroepen, staan donderdag aan het begin van de tweedaagse conferentie in Sharm el-Sheikh economische hervormingen in Irak en de geplande oliewet, die de soennitische opstandelingen tot bedaren moet brengen.

Gericht aan het adres van de soennieten, die bijna uitsluitend in provincies zonder oliegebieden wonen, zei de sjiitische premier Noeri al-Maliki: 'De inkomsten uit de bodemschatten zullen rechtvaardig onder alle provincies verdeeld worden'. Al-Maliki dankte alle landen die Irak zijn schulden volledig of gedeeltelijk willen kwijtschelden.Deze week is de -door Amerikaanse experten opgestelde- oliewet aan het parlement in Bagdad voorgelegd. Ook in die wet staat het neoliberale ideaal van privatiseringen centraal. De wet voorziet immers in psa's (product sharing agreements), die de Iraakse olie de facto voor het leeuwendeel in buitenlandse handen brengt. Met de nieuwe oliewet zou Irak het allereerste land in het Midden-Oosten worden waar de olie-industrie niet in staatshanden is. Olie is de belangrijkste bron van inkomsten in Irak, waar, zo blijkt uit een recent overheidsrapport, 43 procent van de bevolking in 'absolute armoede' leeft en nog eens elf procent in 'grote armoede'.

De rol van buitenlandse troepen in Irak werd tijdens het overleg voorlopig buiten beschouwing gelaten. De regering Maliki had voor het begin van de conferentie verklaard dat ze bij deze tot nog toe grootste uit de reeks internationale Irak-conferenties sinds de Amerikaanse invasie in 2003 niet over een termijn voor de terugtrekking van de voor haar eigen overleven noodzakelijke troepen wil praten.

Afgevaardigden van de door sjiieten en Koerden gedomineerde regering spraken inmiddels speculaties tegen over een mogelijk aftreden van al-Maliki wegens de slechte veiligheidssituatie in Irak.

Foto EPA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud