Iraakse regeringsraad bevestigt oprichting oorlogstribunaal

(belga) - De regeringsraad in Irak heeft bevestigd dat er een oorlogstribunaal komt die de misdaden van het regime van de verdreven dictator Saddam Hoessein zal veroordelen.

'De daders die voor de rechtbank zullen verschijnen, hebben tussen 17 juli 1968 en 1 mei 2003 misdaden tegen de moslimrepubliek Iran, tegen de staat Koeweit en tegen alle zonen van Irak begaan,' stelde al-Roebai, een lid van de door de VS ingestelde regeringsraad. 'De bevoegde rechters zullen oordelen volgens de Iraakse wet en het internationale recht. Het zullen Irakezen zijn, die ook een beroep zullen kunnen doen op buitenlandse experten', voegde hij eraan toe.

De regeringsraad besliste samen met de door de VS geleide coalitie om de misdaden te berechten. De resolutie moet alleen nog worden ondertekend door de Amerikaanse civiele bestuurder voor Irak, Paul Bremer.

Saddam Hoessein en zijn regime worden beschuldigd van misdaden tegen de mensenrechten op grote schaal. Ze zouden in de jaren tachtig chemische wapens hebben gebruikt tegen de Koerdische bevolking en de opstand van de Koerden en de sjiïeten bloedig onderdrukt hebben, wat in 1991 uiteindelijk tot de Golfoorlog heeft geleid. Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties zijn onder het regime van Saddam tienduizenden mensen spoorloos verdwenen.

20719670

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud