Iraakse sjiieten en Koerden verdelen ministerposten onder elkaar

(belga) - De sjiieten en de Koerden die als winnaars van de door de soennieten geboycotte verkiezingen van eind januari de taak toegewezen kregen een nieuwe Iraakse regering te vormen, hebben het leeuwendeel van de ministerposten netjes onder elkaar verdeeld. Dat heeft dinsdag Marjan al-Rayes, woordvoerster van het sjiitische eenheidsblok Verenigde Iraakse Alliantie (UIA), meegedeeld.

De sjiieten kennen zichzelf 16 of 17 portefeuilles toe, waaronder die van Binnenlandse Zaken, Financiën en Binnenlandse Veiligheid. Voorbehoud moet gemaakt worden voor die laatste post: blijkbaar stelt de Amerikaanse bezettingsmacht haar veto tegen een UIA-kandidaat op veiligheidsaangelegenheden.

Het Koerdische blok (de partijen van de voormalige rivalen Jalal Talabani en Massoed Barzani) rijft zeven of acht ministeries binnen, waaronder Buitenlandse Zaken. Kennelijk nog ter discussie staat de -economisch levensbelangrijke- post van Oliezaken, die de Koerden ten zeerste ambiëren. Voorts leveren de Koerden nog een vice-premier.

De overgangsgrondwet, die door de VS was opgesteld, gaf de Koerden, de grootste aanhangers van de Amerikaanse aanwezigheid in Irak, een proportioneel buitenmatige aanwezigheid in Iraks nieuwe instellingen. Officieel is dat om de belangen van de minderheden te beschermen in het prille democratische proces.

De soennieten zouden ondanks hun magere verkiezingsscore toch vier tot zes ministeries krijgen. Kleine minderheden als de christenen en etnische Turken worden gepaaid met elk één portefeuille.

Een functionaris van de Koerdische Patriottische Unie (PUK) somde het resultaat als volgt op: 16 sjiieten, acht Koerden, zes soennieten, een christen en een Turk(meen).

Al-Rayes bevestigde voorts dat het vooral ceremoniële ambt van president naar de Koerdische PUK-veteraan Jalal Talabani gaat en dat de sjiiet Ibrahim al-Jaafari inderdaad premier wordt. Vice-presidenten worden volgens de PUK-functionaris uittredend minister van Financiën Adel Abdel Mahdi (UIA) en ontslagnemend minister van Industrie Hajem al-Hassani, een soenniet. De papieren promotie van Mahdi wekt verbazing: de aan de Sorbonne opgeleide ex-marxist en nu volbloed islamist toerde in december nog de VS rond om de multinationals aan te porren, hun slag te slaan bij het privatiseren van de Iraakse olie. Ook al-Jaafari, leider van de pro-Iraanse Da'wa-partij, deed reeds enig stof opwaaien door openlijk te pleiten voor het invoeren van de sharia, de islamitische wet. Voor de post van parlementsvoorzitter wordt aan een soenniet gedacht.

Belangrijk is dat volgens al-Rayes de ontslagnemende interim-premier, de 'Amerikaanse' kandidaat Iyad Allawi, 'erg weinig kans maakt om van de regering deel uit te maken'. Allawi, onder de Iraakse bevolking bekend als 'Saddam zonder snor', had dan ook, ondanks de tegenvallende verkiezingsscore van zijn partij (derde plaats, 14 procent, 40 van de 275 parlementszetels), hoog spel gespeeld: hij wou enkel in een nieuwe regering als hij premier bleef. Of die andere -gewezen- VS-favoriet Ahmad Chalabi baat heeft gehad bij zijn 'bekering' tot de islam nadat hij als 'spion van Teheran' was ontmaskerd, valt nog af te wachten: in de UIA heeft de in Jordanië bij verstek veroordeelde multimiljonair zichzelf alleszins in een gunstige positie gekatapulteerd. Sedert eind februari wordt in Irak aan de vorming van een regering gewerkt. Woensdag gaat het overleg voort. Uiterlijk tegen eind maart willen de partijen witte rook zien.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud