Iraanse betoging aan Europese instellingen in Brussel

Manifestanten aan de Iraanse ambassade in Brussel (foto Reuters/Sebastien Pirlet)

Aan het Brusselse Schumanplein betogen meer dan 400 Iraniërs en sympathisanten uit verschillende Europese landen. Ze vragen onder andere een annulering van de Iraanse verkiezingsuitslagen en de organisatie van nieuwe presidentsverkiezingen. Dat werd ter plekke vernomen.

(belga) - "Wij vragen de internationale gemeenschap en in het bijzonder de Europese commissie om politieke druk uit te oefenen op de Iraanse regering. De repressie moet stoppen, Ahmadinejad moet aftreden", aldus de woordvoerster van de "Iraanse Gemeenschap in België", die de betoging organiseert.

De betogers, onder wie veel Iraniërs afkomstig uit Duitsland, dragen borden met slogans als "Laat alle politieke gevangenen vrij" en "Weg met de islamitische republiek Iran". Verschillende Iraanse personaliteiten die in Europa verblijven namen het woord.

Volgens de organisatoren zijn de verkiezingsuitslagen het resultaat van onregelmatigheden en flagrante fraude.
Ze eisen nieuwe verkiezingen onder het toezicht van internationale waarnemers zonder de inmenging van de revolutionaire wacht. Ze willen dat vrouwen zich voortaan kandidaat kunnen stellen voor het presidentschap.

Daarnaast eisen ze een vrije toegang voor de internationale pers tot het land. Er moet volgens hen ook een einde komen aan de repressie van de Iraanse oppositie en de politieke gevangenen moeten vrijgelaten worden.

"Verschillende bronnen melden ons dat het regime vandaag of morgen 29 protesterenden zal terechtstellen. De internationale gemeenschap moet dus heel snel reageren", zo verklaarde de woordvoerster nog.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud