Iraanse president Ahmadinejad legt eed af

Foto Reuters ©REUTERS

Ondanks de protesten tegen zijn herverkiezing heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad woensdag de eed afgelegd voor een tweede ambtstermijn van vier jaar.

(belga) - Voor het parlement verzamelden zich ondertussen demonstranten, die slogans als 'Dood aan de dictator' riepen. De politie zette volgens ooggetuigen pepperspray in, om hen uit elkaar te drijven.

Aanhangers van de oppositie hebben voor woensdag tot nieuwe betogingen opgeroepen. Daarom heeft de oproerpolitie de veiligheidsmaatregelen verstrakt. Rondom het parlementsgebouw hebben een omvangrijke politiemacht en gezagsgetrouwe Basisj-milities stelling genomen.

De ultraconservatieve president moet nu binnen de komende twee weken zijn nieuw kabinet voorstellen, dat de goedkeuring van het parlement nodig heeft.

Ahmadinejad is na de omstreden presidentsverkiezing van 12 juni officieel tot winnaar verklaard. De oppositie spreekt van fraude en erkent de uitslag van de verkiezing niet. Bij de deels met geweld neergeslagen protesten werden tot 30 mensen gedood.

In een toespraak na zijn eedaflegging zei Ahmadinejad in een allusie op de kritische reactie uit het Westen op zijn herverkiezing dat niemand in Iran op hun gelukwensen zit te wachten. Naar verluidt heeft een aantal westerse regeringen beslist om Ahmadinejad niet te feliciteren voor zijn tweede ambtstermijn.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud