Irak en Syrië herstellen diplomatieke betrekkingen

Na een breuk van 25 jaar hebben Irak en Syrië hun diplomatieke betrekkingen hersteld. Sinds de oorlog tussen Irak en Iran begin jaren 80, en de Syrische steun aan Iran, waren de betrekkingen tussen de twee landen verbroken.

(belga) De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen maakten dinsdag op een persconferentie in Bagdad het herstel bekend.

'Wij hebben een akkoord afgesloten waardoor de een kwart eeuw geleden verbroken diplomatieke betrekkingen helemaal zijn hersteld', zei het Iraakse hoofd van de diplomatie, Hoshyar Zebari.

'De Iraakse vlag zal in Syrië wapperen en de Syrische vlag zal in Irak worden gehesen', voegde hij eraan toe. Beide landen gaan 'samenwerken inzake veiligheid' en deskundigen van beide landen gaan elkaar ontmoeten om over deze kwesties van gedachten te wisselen.

De Syrische minister van Buitenlandse zaken Walid Moeallem rondde dinsdag zijn eerste bezoek aan Irak sinds de val van Saddam Hoessein af.

Bij het begin van de oorlog tegen Iran, in het begin van de jaren tachtig, verbrak het Irak van Hoessein de diplomatieke betrekkingen met Syrië uit protest tegen de steun van Damascus voor Teheran.

In beide landen zwaaide de Baathparrij de plak. Maar de betrekkingen bleven koel tot de val van Hoessein, op een lichte opwarming tegen het eind van de jaren negentig na.

Buitenlandse troepen in Irak

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Moeallem, die al sinds zondag in Bagdad was, heeft het spoedig vertrek van alle buitenlandse troepen in Irak geëist.

Damascus heeft vele vluchtelingen uit Irak opgevangen.

De VS en Groot-Brittannië hebben Syrië en Iran aangewreven terreurgroeperingen in Irak te steunen, maar slaan sinds enkele dagen een mildere toon aan.

De Iraakse president Jalal Talabani wordt komend weekeinde in Teheran verwacht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud