Irak hervat zondag olie-export

(belga) - Irak gaat zondag zijn olieproductie hervatten. Het land, waar door de Amerikaans-Britse invasie de olie-export sinds 20 maart volledig was stilgevallen, zet zondag de pompen weer in gang. Die dag zou al een eerste schip vanuit de Turkse haven van Ceyhan uitvaren met Iraakse olie aan boord.

Het heropstarten van de activiteit, de belangrijkste van de Iraakse economie, gaat met een plechtige ceremonie gepaard. Verwacht wordt dat zowel de Iraakse olieminister Thamir Abbas Ghadban als de Amerikaanse adviseur Philip Varroll zullen aanwezig zijn.

De oliemaatschappijen die bij de eerste operatie zullen betrokken worden, zijn het Spaanse Cepsa en Repsol en het Turkse Tupras. Op 25 en 26 juni is het de beurt aan respectievelijk het Italiaanse Eni en het Franse Total.

Door het exporteren van olie krijgt het zwaar gehavende land opnieuw inkomsten. Die zullen worden beheerd door een Amerikaans-Britse trustfonds, dat zich bezighoudt met de heropbouw van Irak. Verwacht wordt dat de olieproductie traag op gang zal komen, de installaties zijn immers zwaar beschadigd in de nasleep van de oorlog. Irak heeft potentieel de op één na grootste oliereserves ter wereld. Het land verwacht tegen juli per dag 600.000 à 700.000 vaten te kunnen exporteren, veel minder dan de 2,5 miljoen vaten voor de oorlog.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud