Irakese parlement debateert over VN-resolutie

(tijd-nieuwslijn) - De commissie voor buitenlandse aangelegenheden van het Iraakse parlement adviseert de parlementsleden de VN-resolutie over de ontwapening van Irak te verwerpen. Irak heeft tot vrijdag de tijd om de resolutie te aanvaarden. Als dat niet gebeurt dreigen er volgens de VN 'ernstige gevolgen'. En als de VN niets onderneemt, doet de VS dat wel op zijn eentje, zei het Witte Huis dit weekend.

Als de Irakese president Saddam Hoessein deze keer niet toegeeft, zullen de VS de VN toelating vragen om te reageren, zei Powell. "Als de VN dat niet wil doen, zullen de VS hem zelf met geweld ontwapenen." Dit weekend zeiden officiële bronnen binnen de regering-Bush dat het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, de oorlogsmachine klaarstoomt. President Bush heeft nog geen definitief oorlogsplan, maar er liggen verschillende scenario's op tafel, zeiden de bronnen.

De VN-resolutie 1441 zegt dat Irak moet toestaan dat VN-inspecteurs komen controleren of Irak massavernietigingswapens bezit. Het land moet zich ontdoen van biologische, chemische en nucleare wapens. De VN-veiligheidsraad nam de beslissing met vijftien stemmen tegen nul. Ook Syrië, een buurland van Irak, stemde voor. Syrië is een tijdelijk lid van de VN-Veiligheidsraad.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud