Iran arresteert oppositieleiders

Foto AFP ©AFP

In Iran hebben de autoriteiten volgens de websites van de Iraanse oppositie verschillende oppositieleiders gearresteerd. Het zou onder meer gaan om voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ebrahim Yazdi en mensenrechtenactivist Emad Baghi. Ondertussen werd het dodental teruggebtracht tot acht. Eerder was nog sprake van 15 doden.

(belga/tijd) - Duizenden manifestanten kwamen afgelopen weekend op straat in de Iraanse hoofdstad Teheran om te betogen tegen president Ahmadinejad. De oproerpolitie dreef de massa uiteen met traangas en schoten. De protesten vonden plaats in het centrum van Teheran.

Verscheidene oppositiegroepen hadden aangekondigd dat ze het weekend van de rouwceremonies van de Ashoura - een religieuze feestdag ter nagedachtenis van de derde sjiitische imam Hussein - zouden aangrijpen om te protesteren tegen Ahmadinejad.

Yazdi

Intussen blijkt ook dat de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Ibrahim Yazdi, leider van de Vrijheidsbeweging van Iran (MLI), een liberale oppositiepartij, in de nacht van zondag op maandag thuis werd opgepakt door de veiligheidsdiensten. 'Leden van de veiligheidsdiensten hebben Yazdi om 3 uur 's ochtends opgepakt bij hem thuis en hem meegenomen naar een onbekende locatie', berichtte oppositiewebsite Rahesabz.

De leider van de MLI, een oppositiebeweging die verboden is maar al jaren wordt gedoogd, werd afgelopen week bij het ministerie van Informatie geroepen, verduidelijkte de site. Yazdi zou niet op het verzoek zijn ingegaan. Rahesabz, een van de belangrijkste forums van de oppositiebeweging tegen president Mahmoud Ahmadinejad, gaf geen verdere informatie.

De 78-jarige Yazdi was minister van Buitenlandse Zaken in de kortstondige regering van Mehdi Bazargan aan het begin van de Islamitische Revolutie van 1979. Hij werd al eens in 1997 opgepakt, waarna hij onder toezicht werd geplaatst. Ook tijdens de rellen na de omstreden herverkiezing van Ahmadinejad in juni werd hij kort opgepakt.

Ook mensenrechtenactivist Emad Baghi, enkele raadgevers van voormalig presidentskandidaat Mir Hossein Moussavi en Morteza Haji, minister in de voormalige regering van de hervomingsgezinde Mohammed Khatami.

Sociale media

De oppositiebeweging blijft bijzonder actief op het internet en gebruikt daarbij sociale media zoals Twitter (#iranelection) en YouTube (iranelection). Het is moeilijk tot onmogelijk alle informatie na te trekken (met name ooggetuigenverslagen), maar er zitten ook heel wat links bij naar interessante nieuwsbronnen en andere media. 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud