Advertentie

Iran bereid tot onderhandelen

Een dag voor het verlopen van een VN-ultimatum heeft de Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad gezegd dat zijn land bereid is tot onderhandelen. Zijn programma voor de verrijking van uranium wil Teheran echter niet opgeven, sprak Ahmadinejad dinsdag.

(tijd) "We zijn tegen spanningen en confrontaties", aldus de Iraanse president. Vandaar dat hij onderhandelingen om het nucleair conflict bij te leggen, zou verwelkomen. Er mogen echter geen voorwaarden gesteld worden voor die onderhandelingen. Het Iraanse volk zal "tot het laatst" zijn recht op het civiel gebruik van atoomenergie verdedigen, zei Ahmadinejad.

De VN-Veiligheidsraad heeft met sancties gedreigd tegen Iran, als het tegen morgen/woensdag niet stopt met de verrijking van uranium. Tegen vrijdag moet de baas van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), Mohammed el-Baradei, een nieuw rapport aan de Veiligheidsraad voorleggen.

De Iraanse hoofdonderhandelaar Ali Larijani zit dinsdag in Wenen nog samen met el-Baradei, in een poging sancties tegen zijn land af te wenden. Waarnemers menen dan ook dat dat de reden is waarom Ahmadinejad dinsdag gematigder uit de hoek kwam. Hij wou de gesprekken in Wenen niet in gevaar brengen, luidt het. Het westen vreest dat Iran in het geheim aan de ontwikkeling van een atoombom werkt. Teheran heeft steeds zijn onschuld staande gehouden en stelt dat zijn nucleaire programma alleen civiele doleinden dient.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud