Iran bevestigt uitbreiding van verrijkingsactiviteiten

De Iraanse regering heeft zaterdag officieel bevestigd dat op de site van Natanz in het centrum van het land een tweede cascade van centrifuges voor de verrijking van uranium in gebruik is genomen.

(belga) 'De nieuwe cascade bevindt zich in Natanz en functioneert reeds twee weken', bevestigde vicedirecteur Mohammed Ghanad van de Iraanse organisatie voor Atoomenergie. De experts zijn er volgens Ghanad in geslaagd 'het product' aan te maken en op te slaan.

Volgens de Iraanse functionaris was het Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) op de hoogte van de ingebruikname van de centrifuges. Inspecteurs van het IAEA brachten vorige week een bezoek aan de site.

Ghanad verklaarde dat de resultaten van de werkzaamheden van de centrifuges het mogelijk zullen maken om de onderzoeksfase af te ronden en dat het geslaagde expertiment de weg zal openen voor de industriële fase van de verrijking van uranium.

De uitbreiding van de verrijkingsactiviteiten wordt aanzien als een nieuwe provocatie aan het adres van de grootmachten. Die eisen dat het fundamentalistische regime in Teheran afziet van zijn nucleaire plannen en dreigen met sancties. Iran ontkent echter dat het een atoombom wil maken en stelt dat de verrijkingsactiviteiten enkel burgerlijke doeleinden dienen.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud