Iran biedt VS eerste diplomatiek contact in 27 jaar aan

(belga) - Voor de eerste keer in 27 jaar heeft Iran zich bereid verklaard tot officieel diplomatiek contact met de Verenigde Staten. De secretaris van de nationale veiligheidsraad, Ali Larijani, zei donderdag in Teheran dat Iran bereid is tot rechtstreekse gesprekken met de Verenigde Staten om een oplossing voor het conflict in buurland Irak te zoeken.

'Voor gesprekken met de VS over Irak worden de belangrijkste diplomaten uitgekozen, kondigde Larijana aan.

De voorzitter van de religieuze sjiitische alliantie in Irak (UIA), Abdoel Aziz al-Hakim, had eerder om gesprekken met de Amerikaanse ambassadeur in zijn land, Zalmay Khalilzad, gevraagd. Al-Hakim heeft meer dan twintig jaar in Iran in ballingschap geleefd.

De diplomatieke betrekkingen tussen Iran en de Verenigde Staten werden met de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979 afgebroken.

De Verenigde Staten hebben Teheran er verschillende keren van beschuldigd de sjiieten in Irak te bewapenen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice had Iran donderdag opnieuw bestempeld als de 'hoofdbankier van het terrorisme'.

24835911

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect