Iran is begonnen met de verrijking van uranium

Iran heeft reeds 1300 centrifuges in zijn fabriek te Natanz verrijkt met uranium. Dit meldt een topverantwoordelijke van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) op basis van vertrouwelijke documenten.

De site van Natanz, waar de centrifuges zich bevinden - foto bloomberg

(belga) - Op de ondergrondse site van Natanz beschikt Iran over acht installaties van elk 164 centrifuges, wat betekent 1312 centrifuges die uranium veranderen van gas naar verrijkt uranium om de kernreactoren of een atoombom te voeden. UF6 (hexafluorure van uranium) wordt geïnjecteerd, aldus Olli Heinonen, de assistent - directeur van het Internationaal Atoomagentschap in een brief aan de Iraanse vertegenwoordiger bij de IAEA, Ali Asghar Soltanieh. Het gas UF6 wordt in de centrifuges geïnjecteerd om zo het verrijkt uranium te produceren.

De VN veiligheidsraad keurde reeds twee resoluties goed met sancties tegen Iran omdat deze weigerde om zijn programma voor het verrijken van uranium op te schorten. President Ahmadinejad kondigde op 9 april jongstleden aan dat Iran het industriële stadium van uraniumverrijking had bereikt, zonder een nauwkeurig cijfer van het aantal centrifuges te geven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud