Iran krijgt tot eind juni om over voorstel na te denken

Teheran heeft tot eind juni de tijd om een afdoende antwoord te geven op het nieuwe internationale voorstel om de crisis rond het nucleaire programma van het land te temperen. Dit heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov woensdag in Moskou gezegd.

(belga) Javier Solana, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de Europese Unie, overhandigde Teheran dinsdag formeel het jongste internationaal voorstel met betrekking tot het controversiële Iraanse atoomprogramma.

Het voorstel is een pakket met steunmaatregelen en sancties indien Teheran zich niet neerlegt bij de eisen van de internationale gemeenschap.

Het jongste voorstel is de vrucht van overleg tussen Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië, de VS, China en Duitsland.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal zich de komende twee à drie weken niet buigen over de zaak om zo de onderhandelaars de kans te geven tot een resultaat te komen, aldus Lavrov.

Lavrov herhaalde dat zijn land, dat over vetorecht beschikt in de VN-Veiligheidsraad, geen VN-sancties wil tegen Iran.

De Amerikaanse president George W. Bush zei dinsdag dat de eerste reacties vanuit Teheran op het voorstel 'positief' leken. De Iraanse onderhandelaar Ali Larijani had laten weten dat de gesprekken met Solana positief waren en ook de voorstellen positieve maar ook dubbelzinnige elementen bevatten. 'We zullen zien of de Iraniërs ons voorstel ernstig nemen'.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud