Iran mag vijf door VS vastgehouden landgenoten contacteren

Iraanse gezanten mogen binnenkort voor het eerst vijf Iraniërs bezoeken die in Irak door Amerikaanse troepen worden vastgehouden. Dat meldt het Iraanse persbureau IRNA.

(dpa) Volgens waarnemers in de Iraanse hoofdstad kan die toegeving een oplossing bespoedigen in de crisis rond de vijftien Britse mariniers die door Iran gevangengenomen zijn. 'Een medewerker van de Iraanse ambassade in Bagdad zal de gevangenen ontmoeten', aldus het IRNA.

Het akkoord kwam tot stand met de hulp van Iraakse ambtenaren en een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties. De vijf Iraniërs werden in januari door de Amerikaanse strijdkrachten gevangengenomen in de Iraakse stad Erbil. De VS beschuldigt hen ervan tot de Iraanse Revolutionaire Garde te behoren en Sjiitische milities in Irak gesteund te hebben. Volgens de regering in Teheran gaat het echter om diplomaten.

De Amerikaanse president George Bush had dinsdag nog een uitwisseling van de Britten tegen de vijf Iraniërs geweigerd. Volgens een medewerker van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil Teheran de vrijlating van de vijf. Dat zou 'meehelpen' aan de vrijlating van de Britten.

Mohammed Ali Hosseini, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, liet ondertussen weten dat de vrijlating van een ontvoerde diplomaat niet in verbinding staat met de crisis over de Britse mariniers. De diplomaat keerde dinsdag naar Teheran terug. Zijn vrijlating kwam tot stand in samenwerking met de Iraakse regering.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud