Advertentie

Iran noemt Israëlische nucleaire wapens ernstige bedreiging

Dat Israël atoomwapens bezit, betekent volgens Iran een "bijzonder ernstige bedreiging" voor de wereldvrede. Dat werd duidelijk tijdens een vergadering van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) in Wenen.

(belga) Tijdens de samenkomst in Wenen van 35 gouverneurs van het agentschap, liet Iraans ambassadeur Ali Asghar Soltanieh zich ontvallen dat nucleaire wapens in Israëlische handen een ernstige bedreiging voor de wereldvrede en voor zowel de regionale als de internationale veiligheid inhouden. De ambassadeur stelde dat de Israëli's "aangemoedigd worden om publiekelijk te dreigen met aanvallen op vredevolle troepen van andere landen" doordat de Veiligheidsraad geen maatregelen neemt tegenover Israël.

Iran en de Arabische staten stellen regelmatig het feit aan de kaak dat Iran, een ondertekenaar van het nucleaire non-proliferatiepact (NPT), voor zijn nucleair programma met de vinger wordt gewezen, terwijl Israël, dat het pact niet heeft ondertekend, zijn programma zonder meer kan voorzetten. Experts schatten dat Israël zo'n tweehonderd kernkoppen in zijn bezit heeft, wat de staat zelf nog nooit bevestigd of ontkend heeft.

In december heeft Israëlisch premier Ehud Olmert tijdens een interview op de Duitse televisie al duidelijk laten verstaan dat Israël in hetzelfde rijtje als Frankrijk, de VS en Rusland kan geplaatst worden. De Israëlische ambassadeur Israel Mechaeli heeft ook al laten weten dat zijn land geen reden ziet om zijn nucleair beleid aan te passen. De Arabische Liga heeft het IAEA haar "grote bezorgdheid" hieromtrent laten weten. Ook de niet-gebonden landen herhaalden hun vraag om "een kernwapenvrije zone in het Midden-Oosten".

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud