Iran roept op tot olie-embargo

(tijd-nieuwslijn) - Iran heeft opgeroepen een olie-embargo in te stellen uit protest tegen de Israelische militaire acties in het Midden-Oosten. Samen met de terugkeer van president Chavez in Venezuela zorgt dit maandag voor een stijging van de olieprijzen. De prijs voor een vat Brent olie bedraagt USD 24,65 tegenover USD 24,29 vrijdag.

In een brief aan de voorzitter van de overkoepelende Islamitische organisatie OCI roept de Iraanse president Mohammad Khatami alle olie-exporterende landen op niet langer olie te exporteren naar landen die Israel steunen. Iran is na Saudi-Arabie de grootste OPEC-producent. Eerder besliste Irak de olielevering aan de rest van de wereld stop te zetten uit protest tegen de Israelische aanvallen op Palestijns grondgebied.

Ook de terugkeer van president Chavez in Venezuela na een mislukte militaire staatsgreep die twee dagen duurde, heeft de olieprijzen opnieuw doen stijgen. Venezuela volgt onder president Chavez de lijn van de OPEC strikt na. De plotse verdwijning van Chavez wakkerde de speculatie aan dat Venezuela zijn olieproductie zou gaan opdrijven.

De beperkte stijging van de olieprijs zou te maken kunnen hebben met de uitspraak van de voorzitter van de OPEC Lukman dat de olieproductie tegen eind dit jaar kan worden opgevoerd indien de wereldeconomie herstelt. Het zou gaan om de eerste productieverhoging sinds 2000.

De olieconsumptie is dit kwartaal voor het eerst gestegen tegenover een jaar eerder. De voorbije drie kwartalen was telkens een daling in de vraag naar olie merkbaar.

Pieter Blomme

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud