Iran slaat en zalft in atoomdossier

Iran zal zijk nucleair programma verderzetten. Dit heeft president Mahmoed Ahmadinedjad gezegd bij de opening van een nieuwe zwaarwaterfabriek in zijn land. Ahmadinedjad stelt dat het programma alleen vreedzame doelstellingen kent en 'voor geen enkel land een bedreiging is, zelfs niet voor het zionistische regime'.

(belga) De bouw van de fabriek nabij de stad Arak zou begonnen zijn in 1993. Sinds 11 juli wordt er zwaarwater geproduceerd, aldus een verantwoordelijke. Het zwaarwater zal gebruikt worden in een experimentele reactor die tegen 2009 klaar moet zijn.

Toch is de site fel omstreden omdat dergelijke reactoren ook plutonium, nodig voor kernbommen, kunnen produceren. Rond de fabriek staan dan ook een tiental luchtverdedigingsbatterijen.

Ahmadinedjad herhaalde zaterdagmorgen zijn betoog dat Iran recht heeft op nucleaire technologie en dat het programma gewoon wordt doorgezet. Iran moet voor september antwoorden op de internationale eis om het verrijkingsprogramma stop te zetten.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap had Iran in februari gevraagd de bouw van de zwaarwaterfabriek te 'heroverwegen'.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud