Iran start uraniumverrijking op industriële schaal

Iran is begonnen met de industriële verrijking van uranium. Dat heeft de voorzitter van de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie, Gholam Reza Aghazadeh, maandag bekendgemaakt in de kerncentrale van Natanz. Iran viert vandaag de Dag van de Kernenergie.

(tijd) Iran heeft vijf jaar lang gezocht naar een techniek om uranium te verrijken op industriële schaal. Precies een jaar geleden maakte de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie bekend dat Iraanse experts voor het eerst succesvol uranium hadden verrijkt in de kerncentrale van Natanz.

Vorige maand legde de VN-Veiligheidsraad Iran strengere sancties op omdat het land weigerde de uraniumverrijking stop te zetten. De vijf permanente leden van de raad (VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittanië) waarschuwden al voor bijkomende "maatregelen" als Iran de uraniumverrijking niet stopzet.

Het land zelf houdt vol dat de kernenergie enkel burgerlijke doelen zal dienen. De viering opende maandag met de hymne van de islamitische republiek en een vers uit de koran. Daarna verklaarde Aghazadeh tegenover het publiek van overheidsverantwoordelijken, buitenlandse vertegenwoordigers en journalisten dat Iran is begonnen met de industriële verrijking van uranium. Het land zou intussen ook massaal centrifuges produceren.

Na Aghazadeh kwam president Ahmadinejad aan het woord. "Onze natie zal haar recht op kernenergie tot het einde verdedigen", zei de president. "De vooruitgang van onze samenleving is onomkeerbaar." Ahmadinejad vervolgde zijn betoog met de stelling dat de wereldmachten Iran niet zullen tegenhouden. "De grote natie die de voorbije eeuwen een pionier was in de wetenschappen zal zich niet laten stoppen door bepaalde brutale grootmachten", zei de president.

Ahmadinejad verwijt de westerse landen dat ze de VN-Veiligheidsraad misbruiken als politiek werktuig om de technologische vooruitgang van Iran te hinderen. "We ondertekenen het Nucleair Non-Proliferatieverdrag al 30 jaar en dus hebben we het recht om kernenergie op te wekken voor vredelievende doeleinden."

Ali Larijani, de secretaris van de Hoge Nationale Veiligheidsraad van Iran, verklaarde dat het land geen andere keuze zal hebben dan aan het non-proliferatieverdrag te verzaken als er nieuwe internationale druk wordt uitgeoefend.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud