Iran stopt verrijken uranium

(belga) - Iran zal, in het kader van zijn akkoord met de Europese Unie, volledig stoppen met het verrijken van uranium. Dat werd zondag verklaard door diplomaten die betrokken zijn bij de onderhandelingen met het regime in Teheraan.

De ambassades van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië werden afgelopen weekend ingelicht over Irans voornemen om helemaal te stoppen met het verrijken van uranium. Dat bevestigen westerse diplomaten van het internationaal atoomagentschap (IAEA) in Wenen, waar een brief van Iran over deze beslissing is aangekomen.

'In het kader van het akkoord met de Europese Unie stoppen we volledig met het verrijken van uranium', zei de Iraanse onderhandelaar voor atoomkwesties, Hassan Rowhani, aan het Iraanse persagentschap Mehr. 'De volledige tekst van de brief wordt maandag tegelijk in Teheran en Wenen bekendgemaakt', zei hij.

De beslissing van Teheran zal waarschijnlijk verhinderen dat het IAEA op de vergadering van 25 november in Wenen besluit om Iran wegens zijn zogenaamde atoomplannen voor de VN-Veiligheidsraad te brengen

De Europese Unie reageert tevreden op het Iraanse besluit om volledig te stoppen met het verrijken van uranium. 'We spreken hier van zeer goed nieuws', aldus de diplomaat.Een formele reactie van de drie EU-onderhandelaars Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland wordt maandag verwacht, aldus dezelfde diplomaat./. BVH ./. 150058 NOV 04

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud