Advertentie

Iran stopte uraniumverrijking niet

Iran heeft de twee maanden geleden gestemde resolutie 1737 van de VN-Veiligheidsraad niet gerespecteerd en heeft zijn activiteiten inzake verrijking van uranium niet opgeschort.

(afp/dpa) - Dat was nochtans een eis van de internationale gemeenschap als garantie dat Teheran niet over een atoombom zou beschikken, zo staat in het rapport van het Internationaal Atoombureau IAEA.

Iran heeft volgens het rapport ook geweigerd mee te werken op cruciale punten zoals het overhandigen van een document van 15 bladzijden dat een prille handleiding bevat voor het maken van een atoombom.

Iran heeft altijd gezegd dat zijn atoomprogramma louter civiel is, namelijk het aanmaken van brandstof voor zijn kerncentrales. Maar volgens het rapport doet Teheran in een pilootcentrum in Natanz aan uraniumverrijking en heeft het er vier cascades van 164 centrifuges geïnstalleerd voor de aanmaak van nucleaire brandstof.

Iran zelf heeft de voorbije dagen ook herhaaldelijk gezegd zich niet te zullen plooien naar de resolutie. Het rapport belandt nu bij de Raad van Gouverneurs van het VN-bureau, dat 35 leden telt, en bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Voor Iran dreigen (nieuwe) sancties.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud