Advertentie

Iran verbiedt Facebook

Facebook is vooral populair bij de tegenstanders van Mahmoed Ahmadinejad - Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

Enkele weken voor de presidentsverkiezingen in Iran hebben de autoriteiten de sociale netwerksite Facebook verboden. Dat heeft het Iraanse persagentschap Ilna zaterdag meegedeeld. Ook de microblogservice Twitter is in de ban geslagen.

(afp/tijd) - Beide netwerkwebsites zijn sinds zaterdagnamiddag lokale tijd niet meer bereikbaar.

In een reactie laat Facebook-woordvoerster Debbie Frost weten dat bij Facebook de zaak onderzocht wordt. 'We zijn teleurgesteld over de berichten dat Iraanse internetgebruikers geen toegang zouden hebben tot Facebook, vooral aangezien het gebeurt op een moment dat kiezers het internet inroepen als middel om informatie over de kandidaten bij de verkiezingen.'

'Volgens sommige internetgebruikers is Facebook verboden omdat de aanhangers van kandidaat Mir Hossein Moessavi de site gebruikten om zijn standpunten beter bekend te maken', zo luidt het.

Studenten 

Moessavi kan rekenen op de steun van veel universiteitsstudenten en andere jonge Iraniërs en zij gebruikten Facebook en Twitter om informatie te verspreiden.

De officiële autoriteiten hebben nog geen commentaar gegeven op de beslissing.

De voormalige premier Moessavi wordt gesteund door de hervormingsgezinde ex-president Mohammad Khatami en de belangrijkste hervormingsgezinde partijen in Iran. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste concurrent voor de conservatieve Mahmoed Ahmadinejad, die voor een tweede mandaat van vier jaar gaat.

De tegenstanders van Ahmadinejad beschuldigen de huidige president ervan alle zendtijd op televisie op te eisen.

Honden

Ahmadinejad gaf zaterdag in Teheran het startschot voor zijn verkiezingscampagne. De huidige president haalde zwaar uit naar de 'vijanden van Iran' en vergeleek hen met 'honden'. 

Moessavi spreekt later in het voetbalstadion van de Iraanse hoofdstad. In eerdere toespraken nam de presidentskandidaat het economische beleid van Ahmadinejad op de korrel en noemde hem de schuldige voor de hoge werkloosheid en de hoge inflatie. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud