Iran verwerpt deadline voor nucleaire kwestie

Iran verwerpt eender welke deadline om een antwoord te bieden op het aanbod van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland dat het land ertoe moet aanzetten de verrijking van uranium stop te zetten. Dat zei de woordvoerder van de Iraanse diplomatie, Hamid Reza Assefi, zondag tijdens zijn wekelijkse persbriefing.

(foto belga) De Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad

(belga) - 'We zullen antwoorden in de loop van de volgende (Iraanse) maand', die loopt van 23 juli tot en met 22 augustus, voegde de woordvoerder eraan toe. De Verenigde Staten stelden vrijdag dat ze van het bewind in Teheran een antwoord verwachten tijdens een vergadering van Iraanse en Europese gezagsdragers. 'Over een deadline wordt niet gepraat. We denken dat dergelijke verklaringen niet constructief zijn en het probleem niet zullen helpen oplossen', aldus nog Assefi.

De Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad had eerder al aangegeven dat Teheran pas wilde antwoorden aan het einde van de maand Mordad, die afloopt op 22 augustus.China, de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en Duitsland stelden hun aanbod voor op 6 juni. Ze hadden in eerste instantie gerekend op een Iraans antwoord op 29 juni tijdens de vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G8.

In een communiqué uitten die laatsten hun teleurstelling over de vertraging en schoven ze 5 juli naar voren.Die dag ontmoet de Hoge Europese Vertegenwoordiger Javier Solana de Iraanse hoofdonderhandelaar over het nucleaire dossier, Ali Larijani. Assefi bevestigde de ontmoeting, maar meent dat die het voor 'beide partijen moet mogelijk maken hun standpunten uiteen te zetten om elke ambiguïteit uit de wereld te helpen en een resultaat te bereiken'. Hij ontkende dat Iran tijd wil winnen. Hij liet ook verstaan dat zijn land uiteindelijk de opschorting van de verrijking van uranium zou verwerpen.

Het Westen vreest dat Iran het procédé zou kunnen gebruiken om een atoomwapen te verwerven. 'De bezorgdheden van het Westen uit de weg ruimen staat niet gelijk met onze nationale belangen opofferen', stelde Assefi.Hij ontkende ook dat zijn land zes Sovjet Kh-55 granaatraketten van Oekraïne heeft gekocht. De Russische minister van Defensie Sergej Ivanov had dat vrijdag gezegd. 'We hebben nooit zulke raketten gekocht of ontvangen en zelfs Oekraiense officials hebben een dergelijke deal ontkend', luidde het. 'Ik vraag me af waarom Ivanov zoiets beweert'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud