Iran wil 'duidelijk kader' voor dialoog met VS

Mahmoud Ahmadinejad - Foto EPA

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad eist een duidelijk kader voor een eventuele dialoog met de Verenigde Staten. Dat zei hij in een interview met de Amerikaanse televisiezender ABC. Hij reageert zo op het initiatief van de Amerikaanse president Barack Obama, die ter gelegenheid van het Iraanse nieuwjaar op 20 maart de Iraanse regering aanbood om 30 jaar vijandige relaties achter zich te laten.

(afp) - 'Vorig jaar hebben wij een reeks voorstellen gedaan voor dergelijke gesprekken,' aldus Ahmadinejad. 'Het afgelopen jaar is er echter veel veranderd op het internationale toneel, en dat betekent dat er ook veel nieuwe vragen zijn gerezen.'

Volgens Ahmadinejad worden de voorstellen van vorig jaar nu geactualiseerd, en zullen ze 'zodra mogelijk publiek gemaakt worden'. 'Wij zijn altijd bereid om te praten', aldus nog Ahmadinejad.

Vorige week verhoogde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton de druk. Ze vertelde aan Amerikaanse parlementsleden dat de VS 'strenge' sancties voorbereiden tegen Iran, indien de onderhandelingen op niets uitdraaien. Die dag nog stemde Iran in met een hervatting van de internationale dialoog over het Iraanse atoomprogramma. Teheran liet echter duidelijk weten dat programma intussen gewoon verder te zullen zetten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud