Iran wil kernonderhandelingen hervatten 'zonder voorwaarden'

Teheran wil de onderhandelingen met het Westen over het Iraanse kernprogramma hervatten 'zonder enige voorafgaande voorwaarden'.

(belga) Daarop heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manoechehr Mottaki zaterdag gehamerd tijdens een onderhoud met zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier in Berlijn.

Volgens Mottaki is Iran 'helemaal niet geïsoleerd' in het nucleaire dossier. Hij herhaalde dat Teheran de steun krijgt van de niet-gebonden landen en Maleisië en van de 57 lidstaten van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC).

Steinmeier had Mottaki tijdens hun onderhoud nochtans gewaarschuwd. 'Ofwel duurt het conflict voort en komt Iran in een isolement terecht, ofwel grijpen we deze kans op een diplomatieke oplossing.'

Steinmeier haalde ook de 'substantiële en ambitieuze' maatregelen aan die de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland hebben voorgesteld en die 'een evenwicht vormen tussen het legitiem recht van Iran op een vreedzaam gebruik van nucleaire energie en de bezorgdheden van de internationale gemeenschap'.

'De opschorting van de verrijking van uranium zou een geschikt klimaat scheppen' om weer aan de onderhandelingstafel te gaan zitten, aldus nog Steinmeier, die dus wel degelijk voorwaarden verbindt aan een hervatting van de onderhandelingen.

Mottaki verwelkomde het aanbod van de zes landen. Het voorstel wordt 'momenteel ernstig onderzocht' en Iran ziet hierin 'erg positieve punten, maar ook enkele onduidelijke aspecten'. 'We hebben nog enkele vragen. Zodra we het voorstel volledig hebben onderzocht, zullen we ons standpunt bekend maken', klonk het nog.

Volgende week is er een ontmoeting gepland tussen de Iraanse onderhandelaars en Javier Solana, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de EU.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud