Advertentie

Israël: 'Aanvallen waren enige optie'

Tzipi Livni (foto Reuters) ©REUTERS

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, heeft zaterdag de bombardementen op de Gazastrook verdedigd. Volgens haar was een militaire operatie de enige overblijvende optie om te reageren tegen het geweld van de islamitische verzetsbeweging Hamas.

(belga) - "Tot nu toe waren we terughoudend", zei ze. "Vandaag waren er geen andere opties meer dan die van een militaire operatie tegen Hamas. Alleen al deze week werden een honderdtal raketten en mortiergranaten afgevuurd naar Israël, waarvan tachtig op eenzelfde dag. We moeten onze burgers beschermen via een militaire actie tegen de terroristische infrastructuur in de Gazastrook."

Livni beschuldigt Hamas ervan dat ze op een "cynische" manier de burgerbevolking in het Palestijnse gebied gebruikt voor propagandadoeleinden. "Als burgers getroffen worden, is dat de verantwoordelijkheid van Hamas."

De dodentol liep volgens de recentste cijfers op tot meer dan 200. De bombardementen van de Gazastrook werden onmiddellijk beantwoord door Palestijnse raketaanvallen op het zuiden van Israël.

Verschillende humanitaire organisaties riepen op een totale militaire confrontatie te vermijden. Die zou "rampzalige gevolgen" hebben voor de burgers van de Gazastrook. "Gaza wordt al verlamd door de Israëlische blokkade, die werd ingevoerd nadat Hamas de macht greep in juni 2007", zei Jeremey Hobbs, de directeur van Oxfam Internationaal, een van de vijf organisaties die de oproep lanceerden.

Vanuit de hele wereld kwamen er reacties op de Israëlische bombardementen. Het Vaticaan vreest dat ze meer haat zullen uitlokken in de regio. Tony Blair, de vertegenwoordiger van het Midden-Oosten-kwartet, dat probeert te bemiddelen in het Israëlisch-Palestijnse conflict, riep op tot kalmte. Hij zei dat er op lange termijn nood is aan een nieuwe strategie voor de Gazastrook. En ook de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, vroeg om het geweld te stoppen.

Een opvallende reactie kwam er van de gemeente Betlehem. Uit protest tegen de bombardementen liet de burgemeester zaterdag de lichtjes doven van de kerstboom, die normaal moeten aanblijven tot het einde van de orthodox-christelijke feesten in januari.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud