Israël arresteert 90 leden radicale Palestijnse groepen

(belga) - Israël heeft zijn operatie tegen de radicale Palestijnse groepen Hamas en Islamitische Jihad in de nacht van zondag op maandag voortgezet. 90 leden van beide groepen werden opgepakt. Hamas beloofde de raketaanvallen op Israël te staken. Islamitische Jihad, daarentegen, verklaarde dat Israël de 'poorten van de hel heeft geopend'.

Volgens het Israëlische leger viel de luchtmacht in de Gazastrook in de nacht van zondag op maandag vier gebouwen aan die voor de vervaardiging en opslag van wapens dienden. In Khan Yunis werd een gebouw van de Palestijnse Autoriteit door drie raketten getroffen.

Op de Westelijke Jordaanoever pakten soldaten zondagnacht 90 leden van de radicale groepen Hamas en Islamitische Jihad op. Het merendeel van de arrestaties (62) werd verricht in de omgeving van Bethlehem en Hebron, in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever. Onder de gearresteerde personen bevinden zich politieke en militaire kopstukken van Hamas waaronder sjeik Hassan Joessef die beschouwd wordt als een van de belangrijkste leiders van de radicale beweging op de Westelijke Jordaanoever. Zaterdag werden bij een eerste actie al 207 activisten opgepakt in diverse plaatsen op de Westelijke Jordaanoever.

Hamas verklaarde zondagavond dat het alle aanvallen op Israël vanuit de Gazastrook zou staken. De beslissing komt voort uit zorg om de belangen van het Palestijnse volk. Hamas belooft om een de facto staakt-het-vuren richting Israël te respecteren tot het einde van het jaar.

Islamitische Jihad kondigde echter vergeldingsacties aan, nadat de chef van de militaire vleugel van de Jihad, Mohammed Khalil, en zijn assistent Nasser Barhoom werden gedood bij een raketaanval op hun auto in Gaza-stad. De radicale groep liet weten dat hij zich niet meer gebonden voelde door het bestand. 'De reactie zal vreselijk zijn', luidde het. Alle Jihad-groeperingen zijn opgetrommeld om voor een 'sterk antwoord' te zorgen.

Na Palestijnse raketaanvallen op het zuiden van Israël opende het Israëlische leger zondag een offensief, twee weken na de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook.

De ontmoeting tussen de Palestijnse leider Mahmoed Abbas en de Israëlische premier Ariel Sharon komende zondag is geannuleerd. Volgens Israëlische bronnen heeft Abbas laten weten meer tijd nodig te hebben om het gesprek voor te bereiden. Daarna zou er niets meer in de weg staan voor een succesvolle ontmoeting, aldus Abbas volgens de Israëlische krant Haaretz.

Eerder was al een ontmoeting tussen de Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat en een belangrijke raadgever van premier Sharon, Dov Weissglass, geannuleerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud