Israël arresteert atoomspion Vanunu opnieuw

(belga) - Amper een half jaar na zijn vrijlating heeft de Israëlische politie donderdag opnieuw 'atoomspion' Mordechai Vanunu gearresteerd. Ook de nieuwe beschuldigingen tegen de atoomgeleerde klinken vertrouwd.

De 50-jarige Vanunu werd gearresteerd in zijn kamer in een hotel in Jeruzalem. Zijn kamer werd doorzocht en er werden documenten in beslag genomen, zo luidt het.

In politiekringen werd vernomen dat Vanunu ervan verdacht wordt 'geheime informatie aan buitenlandse journalisten te hebben bezorgd' en zich niet aan de beperkende voorwaarden heeft gehouden die met zijn vrijlating na achttien jaar cel gepaard gingen. Tot die beperkingen hoorden het verbod interviews te geven of buitenlanders te ontmoeten. Gezien de kooi waarin Vanunu zich van de joodse staat moest bewegen, had de atoomgeleerde sedert zijn vrijlating politiek asiel aangevraagd in diverse landen. Hij overwoog zelfs, de Palestijnse nationaliteit aan te nemen. Een rechtsgang tegen beperkingen waaraan hij was onderworpen, leverde evenmin iets op: in juli oordeelde het Israëlische Hooggerechtshof dat daar niets mis mee is.

Vanunu had in 1985 de plannen van de toen nog geheime Israëlische nucleaire centrale in Dimona, in de Negevwoestijn, doorgespeeld aan de Britse krant The Sunday Times en werd in 1986 wegens 'verraad' achter de tralies gezet.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud