Israël bombardeert geëvacueerde Palestijnen

Foto AFP ©AFP

De Israëlische troepen hebben afgelopen week meerdere keren een gebouw gebombardeerd in Gaza, waarnaar ze eerder 110 Palestijnen hadden geëvacueerd. Minstens 30 mensen kwamen daarbij om het leven. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties.

(belga) - Het gaat om een gebouw in Zeitoen, een zuidelijke voorstad van Gaza-Stad.

Volgens het rapport, dat gebaseerd is op getuigenissen, evacueerden Israëlische grondtroepen de Palestijnen zondag naar een huis en waarschuwden ze hen 'binnen te blijven'. De helft van Palestijnen waren kinderen.

Nog geen 24 uur later werd het huis meerdere keren met pantsergranaten door het Israëlische leger beschoten.

Het duurde dagen eer ziekenwagens het huis konden bereiken. Gewonden en doden hebben heel die tijd gezamenlijk onder het puin gelegen. Volgens ooggetuigen zijn meerdere kleine kinderen gevonden die zich aan hun gedode moeder vastklampten.

Het Internationale Rode Kruis liet weten dat het zijn medewerkers tot woensdag onmogelijk gemaakt werd om de wijk te benaderen. Toen dat tijdensde vuurpauze van drie uur uiteindelijk wel lukte, werden tientallen doden en fel verzwakte mensen, onder wie vrouwen en kinderen, teruggevonden. Het Rode Kruis veroordeelt Israël voor inbreuken op het internationaal recht omdat het medische teams de toegang tot de regio heeft geweigerd.

Het Israëlische leger wil, ondanks herhaaldelijk aandringen, geen commentaar geven op het rapport van de VN-dienst voor de Coordinatie van de Humanitaire Aangelegenheden (Ocha).

Volgens de VN zijn minstens 257 van de 781 bij het Israëlisch offensief gedode Palestijnen kinderen. Sinds de start van de grondoperaties is het aantal gedode kinderen met 250 procent toegenomen. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud