Israël drijft luchtaanvallen tegen Hezbollah op

Ook vrijdag ging de confrontatie tussen Israël en de Hezbollah-milities onverminderd voort. Israël dreef de luchtaanvallen tegen de radicaalislamitische beweging nog op: meer dan 180 aanvallen binnen de 24 uur, ongeveer het dubbele van de dag ervoor.

(belga) Hezbollah vuurde meer dan 100 raketten af op het noorden van Israël. Doelwit van het Israëlische leger waren onder meer steunpunten van Hezbollah in de Bekaa-vallei, in het oosten van Libanon. Ook 57 andere gebouwen die volgens Israël door de sjiitische milities worden gebruikt, werden getroffen. Door de Israëlische luchtaanvallen vielen opnieuw enkele burgerslachtoffers. Voor zover bekend maakten de Katsjoesja-raketten die in het noorden van Israël terechtkwamen, geen slachtoffers. Er vielen wel lichtgewonden.

Het Israëlische leger heeft intussen Patriot-luchtafweerraketten ontplooid in de regio rond Tel Aviv. Aanleiding is het dreigement van de ondergedoken Hezbollah-leider Hassan Nasrallah om het aantal raketaanvallen tegen Israël op te drijven, en ook aanvallen uit te voeren ten zuiden van de noordelijke havenstad Haifa.

De VS hebben onthutst gereageerd op de uitspraak van de Israëlische minister van Justitie als zou de mislukte conferentie in Rome over het Midden-Oosten aan Israël groen licht hebben gegeven om de operaties in Libanon voort te zetten. 'Schandelijk', stelde Adam Ereli, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. 'De VS sparen geen moeite om een duurzaam einde aan dit conflict te maken'.

Israël heeft 'via verschillende kanalen' aan de Syrische regering de boodschap overgemaakt dat het geen aanval plant tegen Damascus. De Israëlische radio had daarvan gewag gemaakt. De geplande mobilisering van tienduizenden reservisten past uitsluitend in het kader van de strijd tegen Hezbollah, aldus de boodschap van Israël

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud