Advertentie

Israël krijgt zware kritiek op VN-mensenrechtenraad

Ehud Olmert, premier van Israël (Reuters) ©REUTERS

Israël heeft donderdag in Genève zware kritiek gekregen tijdens zijn eerste verschijning voor de Raad voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties. Dat gebeurde in het kader van de universele periodieke evaluatie.

(belga) - De Syrische vertegenwoordiger hekelde ironisch 'de oase van democratie' die beschreven werd in het rapport dat Israël voorstelde. Zijn Palestijnse collega was 'verbaasd' door de presentatie 'die de verantwoordelijkheid van Israël als bezettingsmacht' in Palestijns gebied 'niet ter sprake brengt'.

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Aharon Leshno-Yaar, die zijn 'terughoudendheid' uitdrukte over het functioneren van de Raad, zei tijdens de inleiding dat zijn land 'blijk wilde geven van nederigheid' in het kader van de universele periodieke evaluatie, maar 'zonder af te zien van zijn mensenrechtencultuur'.

'We zijn ons bewust van de tekortkomingen', verklaarde de Israëlische vertegenwoordiger. De diplomaat benadrukte evenwel de 'vooruitgang' die zijn land gemaakt heeft in de strijd tegen mensenhandel, op het vlak van rechten voor gehandicapte personen, op het gebied van seksuele geaardheid en wat het verbod op lijfstraffen als educatieve methode betreft.

Voor Egypte, dat zoals de andere Arabische landen opriep tot het opheffen van de blokkering van de Gazastrook en tot het einde van de kolonisatie, 'heeft Israël ervoor gekozen zijn verplichtingen wat mensenrechten betreft, te negeren'.

De aanbevelingen van de Raad voor Israël worden volgende week dinsdag ter goedkeuring voorgelegd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud