Advertentie

Israël nodigt Syrië opnieuw uit voor vredesgesprek

(belga) - De Israëlische president Moshe Katzav heeft de Syrische president Bashar al-Assad voorgesteld eender waar en zonder voorafgaande voorwaarden, geheime of openbare vredesonderhandelingen te voeren. Hij deed dat voorstel op de Arabische televisiezender al-Jazeera.

Het aanbod volgt op "de recente verklaringen van Syrië" en is erop gericht de "echte intenties van Syrië om vrede met Israël te sluiten, te testen", aldus nog Katzav. "De Syrische president moet bewijzen dat zijn intenties ernstig zijn en dat hij vrede wil". Hij voegde eraan toe dat hij al-Assad wil aanmoedigen "publiek te handelen".

Katzav verzekerde dat eerste minister Ariel Sharon hem verzekerd heeft dat "hij bereid is, zonder voorafgaande voorwaarden, met Syrië te onderhandelen". De Israëlische president heeft, nog volgens de zender uit Qatar, Syrië opgeroepen "een einde te maken aan zijn steun aan de Libanese Sjiïetische Hezbollah en geen Palestijnse groepen te ontvangen", die door Israël als terroristen worden bestempeld.

Katzav had zijn Syrische collega maandag uitgenodigd in Jeruzalem "met de Israëlische gezagshebbers ernstig te komen onderhandelen over de voorwaarden van een vredesakkoord". Syrië verwierp de uitnodiging. Het land wil dat de gesprekken met Israël enkel worden voortgezet vanaf het punt waarop ze in januari 2000 zijn gestopt. Dat houdt in dat Israël vanaf het begin een bijna volledige terugtrekking uit de Golan-vlakte aanvaardt.

Ondertussen heeft minister van Openbare Veiligheid, Tzahi Hanegbi, op de Israëlische militaire radio verklaard dat Israël in eender welke onderhandelingen niet de intentie heeft de Golan-vlakte terug te geven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud