Israël sluit belangrijkste Palestijnse gevangene uit bij gevangenenruil

(belga) - Israël en de Libanese islamitische organisatie Hezbollah onderhandelen over een gevangenenruil. Eerder deze week zei een Palestijnse bron dat Israël instemde om 400 Arabische gevangenen, onder wie 200 Palestijnen, vrij te laten. Volgens minister van Binnenlandse Veiligheid, Tzachi Hanegbi, is de leider van de Fatah-beweging op de Westelijke Jordaanoever, Marwan Barghouthi, daar niet bij.

Een Israëlische bron bij de veiligheidsdiensten zei maandag dat een akkoord over honderden gevangenen in de maak was, meldt de Israëlische krant Haaretz. Maandagavond vertrok de Israëlische reserve-generaal Ilan Biran naar Duitsland voor gesprekken met de coördinator van de Duitse geheime dienst, Ernst Uhrlau. Die bemiddelt in de gevangenenruil met de radicaal-islamitische beweging Hezbollah. De bron stelde volgens Haaretz dat Barghouthi deel kon uitmaken van de groep vrijgelaten gevangenen.

Maar minister Tzachi Hanegbi van Binnenlandse Veiligheid sloot de vrijlating van Barghouthi dinsdag uit. Barghouthi is momenteel de belangrijkste Palestijnse gevangene in Israëlische gevangenschap. Volgens de minister is hij verantwoordelijk voor de brutale moorden op tientallen Israëli's. Barghouthi werd in 2002 door het leger opgepakt in Ramallah en staat nu terecht voor een Israëlische rechtbank. Hanegbi voegde eraan toe dat het proces tegen de voormalige leider van de tanzim-militie van Fatah verder gaat en dat de Palestijnse leider wellicht voor tientallen jaren achter tralies gaat.

De Hezbollah zou de Israëlische zakenman Elhanan Tanenbaum, die verdacht werd van spionage voor Israël, vrijlaten en mogelijk ook Ron Arad, de navigator van een Israëlische jachtvliegtuig dat in 1986 boven Libanon werd neergeschoten. Voorts houdt de Hezbollah sinds oktober 2000 drie Israëlische soldaten vast. Die waren gevangen genomen in de zone in Zuid-Libanon die Israël destijds bezet hield. Israël vermoedt dat de drie dood zijn.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud