Israël stevent af op vervroegde verkiezingen

Tzipi Livni (foto: epa) ©EPA

Tzipi Livni, de leidster van de Israëlische regeringspartij Kadima, geeft haar pogingen op om een nieuwe regering te vormen. President Shimon Peres liet al verstaan dat hij voorstander is van vervroegde verkiezingen.

(tijd) - 'Ik heb de president gemeld dat we in de huidige omstandigheden verkiezingen moeten houden', zei Livni na een bezoek aan Peres. Livni gaf toe dat ze niet geslaagd is in haar opdracht een regering te vormen. Ze onderhandelde al ruim een maand over een nieuwe coalitie. Die was nodig nadat in september Ehud Olmert ontslag had genomen als premier.

Volgens Livni stelden de andere partijen echter 'onmogelijke eisen' tijdens de formatiegesprekken. De ultraorthodoxe partij Shas vroeg een forse verhoging van de sociale uitgaven. Shas eiste ook garanties dat de nieuwe regering niet met de Palestijnen zal onderhandelen over een deling van Oost-Jeruzalem, dat door Israël is geannexeerd.

Afpersing 

'Toen ik gedwongen was te kiezen tussen aanhoudende afpersing en vervroegde verkiezingen, gaf ik de voorkeur aan verkiezingen', zei ze. 'Er zijn prijzen die je kan betalen. Er zijn prijzen die anderen bereid zijn te betalen, maar ik wil dat niet doen, in het belang van het land en van de burgers, alleen maar om premier te worden.'

President Peres kondigde aan dat hij de komende drie dagen zal overleggen met de politieke leiders. Maar hij liet gisteren al verstaan dat zijn voorkeur uitgaat naar vervroegde verkiezingen. 'Verkiezingen zijn geen tragedie', zei hij. Politieke commentatoren in Israël voorspelden gisteren dat de stembusgang in februari plaatsvindt, ruim een jaar vroeger dan gepland. Tot dan blijft Ehud Olmert waarnemend premier.

Benjamin Netanyahu 

Volgens prognoses zou vooral de rechtse partij Likoed van ex-premier Benjamin Netanyahu winnen bij vervroegde verkiezingen. Kadima zou flinke klappen krijgen. De partij werd in 2005 opgericht door Ariel Sharon, die na een hersenbloeding van het politieke toneel verdween. Zijn opvolger Ehud Olmert werd achtervolgd door financiële schandalen. Maar Kadima had haar hoop gesteld op Livni, die Olmert in september was opgevolgd als partijleider. Livni geldt als een sterke politica met propere handen.

De politieke crisis in Israël zet ook een domper op het vredesproces met de Palestijnen. 'We hopen dat de Israëli's hun inspanningen voorzetten', zei de Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat. Vorig jaar zeiden beide partijen nog dat ze tegen eind dit jaar een vredesakkoord rond zouden hebben. Maar het overleg leverde nog niet veel op. Steeds meer Israëlische en Palestijnse leiders geven toe dat de deadline niet meer kan gehaald worden.      EZ

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud