Israël toch bereid te praten over Arabisch vredesplan

Israël is dan toch bereid te onderhandelen met de Arabische landen over hun vredesvoorstel. Dat heeft de Israëlische premier Ehud Olmert zondag aangekondigd.

(belga) De aankondiging is een verrassing want eerder wuifde de Israëlische premier het voorstel van de Arabische landen weg. "We zijn bereid de vredesdialoog met de Arabische landen verder te zetten", zei premier Olmert.

Met het vredesplan willen de Arabische landen de relaties tussen hen en Israël normaliseren in ruil voor een terugtrekking uit de gebieden die Israël tijdens de oorlog van 1967 bezet heeft.

Een rechtstreeks contact tussen Israël en de Arabische Liga is er niet maar Olmert stelt wel verkennende gesprekken voor. Zondagmiddag ontmoette de premier de Palestijnse president Mahmoud Abbas om te praten over economische en veiligheidskwesties. Ook zou gezocht worden naar een politieke horizon om het Palestijns-Israëlisch conflict op te lossen.

De problemen over de grenzen en over het statuut van Jeruzalem en van de Palestijnse vluchtelingen stonden niet op de agenda.

De gesprekken vonden plaats in aanwezigheid van de Israëlische minister van Defensie Amir Perez en de Palestijnse onderhandelaar Sajeb Erekat.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud