Israël trekt zich terug uit vluchtelingenkamp Khan Yunis

(belga) - De Israëlische troepen zijn dinsdagochtend begonnen aan de terugtrekking uit het Palestijnse vluchtelingenkamp Khan Yunis, in het zuiden van de Gazastrook. Bij de inval van Israël vielen daar sinds zondagavond minstens 17 doden. Dinsdag beslist het Israëlische parlement over de ontmanteling van de Joodse kolonies in de Gazastrook.

Tiferet Israël (de trots van Israël), een nieuwe kolonie in de Gazastrook. De Knesset beslist vandaag of de ruim 8.000 Joodse kolonisten zich volgend jaar terug moeten trekken uit de Gazastrook. (foto: afp)

Volgens het Israëlische leger was de militaire operatie gericht tegen bepaalde wijken in Khan Yunis van waaruit mortieren worden afgevuurd op joodse nederzettingen in de Gazastrook.

Naast de 17 doden, raakten ook een honderdtal Palestijnen gewond. Twee Israëlische soldaten raakten bij de schermutselingen zwaargewond. In het vluchtelingkamp werden 23 gebouwen vernield.

De Knesset, het Israëlische parlement, is maandagnamiddag gestart met een cruciale tweedaagse debatronde over het terugtrekkingsplan uit de sinds 37 jaar door Israël bezette Gazastrook van premier Ariël Sharon. De premier liet al verstaan vastberaden te zijn door te gaan met het plan.

Dinsdagavond wordt er in de Knesset gestemd over het plan. Verwacht wordt dat een kleine meerderheid van de 120 parlementsleden voor het plan zal stemmen.

Volgens Sharon zal het terugtrekkingsplan Israël sterker maken, het vredesproces in de juiste richting stuwen en de wrijvingen met de Palestijnen helpen verminderen.

'De terugtrekking uit Gaza vervangt de vredesonderhandelingen niet. Alle deuren blijven open voor een akkoord en dat zal er komen als aan het terrorisme een einde komt', aldus Sharon.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud