Advertentie

Israël trekt zich woensdag terug uit Betlehem

(belga) - De Israëlische troepen zullen woensdag Bethlehem verlaten. De Palestijnen zullen er vanaf dan verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Shaul Mofaz dinsdag bevestigd. Een Palestijnse verantwoordelijke verklaarde dinsdag verder dat de Palestijnse premier Mahmoud Abbas dinsdagavond de Israëlische premier Ariel Sharon ontmoet in Jeruzalem.

De terugtrekking uit Bethlehem was maandag afgesproken tijdens een ontmoeting tussen de Israëlische majoor-generaal Amos Gilad en de Palestijnse veiligheidschef Mohammed Dahlan. De details van de terugtrekking moeten wel nog verder worden uitgewerkt, zo meldde de Israëlische radio. Zondag en maandag had Israël zich al teruggetrokken uit de Palestijnse autonome gebieden in de Gazastrook en de controle van het gebied overgedragen aan de Palestijnen, zoals afgesproken werd in het internationale stappenplan naar vrede. Israël had de autonome gebieden in april vorig jaar ingenomen na een reeks aanslagen.

De Palestijnse premier Mahmoud Abbas heeft dinsdagavond een ontmoeting met de Israëlische premier Ariel Sharon. Dat heeft een Palestijnse verantwoordelijke bevestigd. 'e ontmoeting zal plaatsvinden in Jeruzalem,' verduidelijkte Nabil Abou Roudeina, raadgever van Yasser Arafat, de president van de Palestijnse Autoriteit.

Volgens de Israëlische openbare radio zullen ook Sylvan Shalom, Shaul Mofaz, Tommy Lapid, en Ehud Olmert, de Israëlische ministers van respectievelijk Buitenlandse Zaken, Defensie, Justitie, Handel en Industrie, deelnemen aan de ontmoeting.

Aan Palestijnse kant zullen ook Mohammad Dhalan, Nabil Chaath, Salam Fayad en Ahmad Qoreï aanwezig zijn, de ministers van Binnenlandse Veiligheid, Buitenlandse Zaken, Financiën en de voorzitter van het Palestijnse parlement.

Het gaat om de eerste ontmoeting tussen Sharon en Abbas na het bestand tussen de Israëli's en de Palestijnen zondag werd afgekondigd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud