Israël verbiedt Palestijnen verkeer na bloedige zondag

(belga) - Het Israëlische leger heeft met ingang van maandag Palestijnen verboden auto te rijden in vijf steden op de Westelijke Jordaanoever. De maatregel volgt na een bloedige zondag waarop bij Palestijnse aanslagen in totaal zeker twaalf Israëliërs omkwamen. Zondag zijn ook minstens zes Palestijnen gedood. Volgens de Israëlische radio mogen Palestijnen de vijf steden, Ramallah, Tulkarem, Jenin, Nabloes en Kalkilia, alleen nog om "humanitaire of medische redenen" verlaten.

Bij de golf van Palestijnse aanslagen vielen ook nog eens ruim 70 gewonden. In het noorden van Israël kostte een zelfmoordaanslag op een bus zeker negen mensen het leven. Drie kilometer voor de eindhalte in Safed blies een Palestijn zichzelf op. Er zaten veel Israëlische militairen in de bus, zeker zes burgers werden gedood. De militaire tak van de radicale islamitische beweging Hamas eiste de verantwoordelijkheid op. De Amerikaanse president Bush zei verontrust te zijn door de aanslag op de bus.

Enkele uren later opende een 19-jarige Palestijn in Jeruzalem het vuur op een auto van de Israëlische telefoonmaatschappij Bezeq. Hij doodde een inzittende en werd uiteindelijk zelf doodgeschoten. Ook een Palestijnse voorbijganger kwam om. Vlakbij Ramallah kwam een joods kolonistenechtpaar om toen hun auto in een hinderlaag reed. Hun tweejarige zoon raakte zwaargewond en hun baby bleef ongedeerd. Volgens de krant Haaretz heeft de groepering Martelaren van het Palestijnse Volksleger deze aanslag opgeëist.

Bij de beschieting van een bus bij Tulkarem raakten vier mensen gewond. Vier soldaten liepen verwondingen op toen een bom ontplofte naast hun auto toen zij in de buurt van Ramallah reden. In het dorp Burka vlakbij Nablus zijn in de nacht van zondag op maandag twee Palestijnen doodgeschoten bij een schotenwisseling met het Israëlische leger.

Intussen gaat Israël door met maatregelen tegen de Palestijnen. Op de Westelijke Jordaanoever heeft het leger zondag acht huizen opgeblazen die eigendom waren van familieleden van daders. Ook is een aantal familieleden opgepakt. Het dorp Rafah in het zuiden van de Gazastrook is maandagochtend omsingeld. De Israëlische regering is woedend na de bloedige zondag en heeft alle ontmoetingen met Palestijnse functionarissen afgezegd. De regering belooft een "genadeloze strijd" tegen militanten.

Ruim 22 maanden van nieuw geweld in het Midden-Oosten hebben al 2.419 mensen het leven gekost, onder wie 1.778 Palestijnen en 598 Israëliërs.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud