Israël wil bufferzone tot komst internationale troepenmacht

Israël wil met een veiligheidszone in het zuiden van Libanon tot de komst van andere strijdkrachten de militaire controle behouden. Tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zei de Israëlische minister van Defensie Amir Perez dinsdag dat dit met vuurkracht zal verwezenlijkt worden.

Een bezetting van het gebied zoals voor de Israëlische terugtrekking in 2000 heeft de Israëlische regering al meermaals uitgesloten. De radicaalislamitische Hezbollah-milities moeten verhinderd worden raketten af te schieten naar Israël.

De Verenigde Staten willen voor het vredesherstel in Libanon volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN meer dan 10.000 Turkse en Egyptische soldaten inzetten. Dit voorstel had Rice bij haar kort bezoek aan Beiroet in overweging gegeven, aldus de zender onder aanhaling van regeringsambtenaren in de Libanese hoofdstad. Rice heeft deze plannen ook met de regering in Israël besproken.

De troepen moeten volgens het Amerikaans plan onder NAVO- of VN-bevel komen en na een staakt-het-vuren gestationeerd worden. In een tweede fase zal het internationaal contingent opgevoerd worden tot 30.000 soldaten, die het Libanees leger moeten helpen, de macht in het door de Hezbollah-milities gecontroleerde Zuid-Libanon te heroveren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud