Advertentie
Advertentie

'Israël zal tijdstip voor staakt-het-vuren zelf bepalen'

Tzipi Livni (Foto AFP) ©AFP

Israël zal volgens minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni het tijdstip voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook zelf bepalen. Livni zei maandagmorgen op de Israëlische radio dat ze niet aanvaardt dat de Verenigde Naties bij een oorlog tegen de terreur beslissen wanneer die beëindigd wordt.

(belga) - Ze heeft ook niet de indruk dat de internationale gemeenschap verwacht dat de oproep tot een wapenstilstand onmiddellijk ingevuld wordt. De VN-Veiligheidsraad had Israël en de Palestijnse beweging Hamas donderdagnacht tot een onmiddellijke en duurzame wapenstilstand in de Gazastrook opgeroepen.

Israël heeft met het 27 december begonnen offensief in de Gazastrook zijn afschrikking hersteld, zei Livni. Men heeft de 'vergelijking' tegenover Hamas veranderd. De organisatie begrijpt nu dat Israël 'wild' reageert als het wordt aangevallen en dat ook in de toekomst zal doen. Men wil momenteel waarborgen dat Hamas zich niet met raketten met een grotere reikwijdte kan uitrusten.

Livni legde de kritiek naast zich neer dat ze niet aan de zitting van de VN-Veiligheidsraad heeft deelgenomen. Die beslissing was in Israël als een echec overgekomen, meer bepaald omdat de Verenigde Staten zich als bondgenoot van Israël bij de stemming had onthouden. Livni zei op de radio dat zij en haar medewerkers 'de klok rond' hadden gewerkt om die beslissing te voorkomen. Men heeft de debatten bovendien door haar aanwezigheid geen legitimiteit willen verschaffen.

Livni wilde er zich niet over uitlaten of het offensief in de Gazastrook voor zijn einde staat. Ze ziet vooruitgang in de gesprekken over een wapenstilstand, maar er zijn evenwel nog enkele probelemen, zei de buitenlandminister

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud