Israël zet meer dan 30.000 soldaten in bij grondoffensief in Zuid-Libanon

Het aantal Israëlische soldaten dat zaterdag is ingezet bij het nieuwe grootschalige offensief tegen Hezbollah in Zuid-Libanon is verdrievoudigd. Dat bevestigde de Israëlische generaal Dan Halutz.

(belga) We hebben onze manschappen voor de operatie in Libanon verdrievoudigd sinds premier Ehud Olmert de opdracht heeft gegeven om een grootschalig grondoffensief tegen Hezbollah in te zetten, zei Halutz. Voor zaterdag werden zo'n 10.000 soldaten in Libanon ingezet, aldus de generaal. Voortaan zijn er dat dus meer dan 30.000.

Schoonmaakoperatie

De operatie zal zich afspelen in twee delen, voegde hij eraan toe. Een eerste deel moet ervoor zorgen dat het Israëlische leger de controle krijgt over het gebied. Dit zou enkele dagen in beslag nemen. Het tweede deel van de operatie is een schoonmaakoperatie die enkele weken in beslag zal nemen, klonk het nog. 'We gaan door met vechten tegen Hezbollah zolang er geen staakt-het-vuren is ingesteld en zolang er niet is beslist hoe de andere troepenmachten stelling zullen nemen', aldus nog de generaal. 'We weten niet hoeveel tijd zal verstrijken tussen de VN-resolutie en de toepassing ervan op het terrein. Binnen die ongedefinieerde tijdspanne zullen we blijven vechten tegen Hezbollah', stelde hij

VN-resolutie

De Israëlische troepen rukken zaterdag op naar de rivier Litani. De rivier is het doel van het nieuwe grootschalige grondoffensief dat het Israëlische leger zaterdag lanceerde in het zuiden van Libanon. Het geweld gaat dus gewoon door, ondanks VN-resolutie 1701 die oproept de vijandelijkheden onmiddellijk stop te zetten.

Bombardementen

Bij een ochtendlijke luchtaanval van het Israëlische leger op een dorp ten oosten van de haven van Tyrus vielen al vijf doden, aldus de politie. Israël bombardeerde de dorpen Ghandouriyé en Froun, ten oosten van Tyrus. Een Israëlische legerkolonne probeert de dorpen nu te via de grond te bereiken. De Israëlische luchtmacht zette in de nacht van vrijdag op zaterdag de bombardementen op Libanese wegen naar Syrië door. Daarbij werd de elektriciteitscentrale van Sidon vernield.

Even na 07.00 uur (Belgische tijd) zaterdagochtend vuurden Hezbollah-strijders van hun kant een twintigtal raketten af op het noorden van Israël, aldus politiebronnen. Het geschut werd afgevuurd vanaf Al Arkqub.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud