Israëlisch offensief in Gazastrook verwacht

(tijd-nieuwslijn) - Het Israëlische veiligheidskabinet besloot donderdag om de aanslag van dinsdag, waarbij 16 doden vielen, te vergelden. Premier Sharon en minister van Defensie Ben-Eliezer hebben van het kabinet de vrije hand gekregen bij de komende operatie.

Palestijnen in de Gazastrook houden daarom rekening met een offensief van het Israëlische leger. Israël is alvast begonnen met het oproepen van reservisten. Vorige maand voerde het Israëlische leger een wekenlange militaire operatie uit op de Westelijke Jordaanoever, na een reeks zelfmoordaanslagen.

Dinsdag vielen bij een Palestijnse zelfmoordaanslag ten zuiden van Tel Aviv zestien doden. Die actie is opgeëist door de gewapende tak van de militante beweging Hamas. De dader van de aanslag zou afkomstig zijn uit de Gazastrook.

De Palestijnse politie heeft in verband met de aanslag 16 leden van Hamas opgepakt. Israëlische troepen drongen donderdagochtend Rafah binnen in de Gazastrook, waar een huis en een tunnel werden verwoest.

Intussen is de Israëlische belegering van de Geboortekerk in Bethlehem nog niet voorbij. Onderhandelaars van de verschillende partijen hadden nochtans een akkoord bereikt, maar militante Palestijnen eisen garanties voor hun veiligheid.

Overeengekomen was dat 26 militanten worden overgebracht naar de Gazastrook om daar terecht te staan. De in de ogen van Israël dertien meest gevaarlijke militanten zouden voorlopig in de kerk blijven tot een land hen wil opnemen. De overige aanwezigen in de kerk kunnen vrijuit gaan.

Maar de dertien militanten eisen garanties voor hun veiligheid, eens de anderen de Geboortekerk hebben verlaten. Via de telefoon liet een van hen weten dat niemand de kerk uitgaat, tot een vertegenwoordiger van de Europese Unie zich ter bescherming in de kerk bij hen voegt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud