Israëlisch offensief tegen Libanon neemt uitbreiding

Het Israëlische leger heeft zaterdag haar aanvallen op doelwitten in Libanon verder uitgebreid. De luchtmacht bestookte bruggen en wegen aan de grens met Syrië om te vermijden dat de ontvoerde Israëlische soldaten naar dat land zouden overgebracht worden.

(belga) Zaterdag maakten Israëlische luchtaanvallen het hoofdkwartier van de radicale islamitische beweging Hezbollah in het zuiden van Beiroet met de grond gelijk. In het zuiden van Libanon trof een raket een bus met vluchtende burgers. Minstens twintig mensen kwamen om het leven.

De Israëlische aanvallen op bruggen, straten en dorpen in Libanon en de sjiitische wijk in het zuiden van Beiroet gingen zaterdag voor de vierde opeenvolgende dag verder. Ook bruggen en wegen aan de grens met Syrië werden geviseerd. Zo wordt Libanon, dat enkel grenzen heeft met Israël en Syrië, nagenoeg volledig van de buitenwereld afgesloten.

Het huis van sjeik Mohammad Yazbeck, een lid van het directiecomité van Hezbollah, in Baalbeck in het oosten van het land werd zaterdag hevig onder vuur genomen.

Sinds woensdag vielen in Libanon ongeveer negentig doden. Ook in de Palestijnse Gazastrook blijft het Israëlische leger een aantal doelwitten bestoken. Zaterdag verloren twee Palestijnen het leven.

Intussen blijven milities van Hezbollah vanuit het zuiden van het land doelwitten in het noorden van Israël met raketten bestoken. De Israëlische media spreken van meerdere gewonden. De Israëlische marine is op zoek naar drie vermiste soldaten nadat Hezbollah met succes een raket afvuurde op een schip dat voor de Libanese kust lag. Het lijk van een vierde soldaat is inmiddels geborgen. Israëlische schepen blokkeren de toegang tot Libanese havens.

Op al-Manar, de televisiezender van Hezbollah, dreigde Nasrallah vrijdagavond met een open oorlog tegen Israël. Hij beloofde ook nieuwe raketaanvallen, die steeds verder op Israëlisch grondgebied zullen reiken. Zaterdag zouden er in totaal zo'n vijftig projectielen van Hezbollah neergekomen zijn op joods grondgebied.

Intussen bereiden de Verenigde Staten en de Europese landen de evacuatie van onderdanen voor. Frankrijk startte al een grootscheepse operatie. Met behulp van boten, autocars, wagens of vliegtuigen kunnen de Fransen afreizen naar Cyprus, Jordanië of Syrië. Parijs zou ook de verantwoordelijkheid nemen voor de evacuatie van de circa 1.200 Belgen in het land.

De top van de G8, de grootste industrielanden ter wereld, in het Russische Sint-Petersburg wordt overschaduwd door het offensief in Libanon. De Verenigde Staten weigeren Israël in het openbaar onder druk te zetten en leggen de schuld bij Syrië en Iran, die samen met Hezbollah de joodse staat bedreigen. Ook Rusland vraagt Hezbollah de aanvallen te staken, maar Moskou vindt het geweld van Israël 'buiten proportie' en vreest een escalatie.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga houden in de Egyptische hoofdstad Kaïro crisisoverleg. Ze raken het echter niet eens over een gemeenschappelijk standpunt. Saoedi-Arabië, Egypte en Jordanië vinden de ontvoering van de Israëlische soldaten door Hezbollah 'een onverantwoordelijke daad', maar die formulering stuit op weerstand bij Syrië.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud