Israëlische commando's stoten diep in Libanon door

Speciale eenheden van het Israëlische leger hebben bij hun tot nog toe diepste aanval in Libanon hevige gevechten geleverd met Hezbollah-strijders.

(belga) De Israëlische soldaten stormden dinsdagnacht uit helikopters een ziekenhuis in Baalbek binnen en namen vijf mannen gevangen, zo deelde het leger in Tel Aviv mee. Baalbek, een bolwerk van Hezbollah, ligt meer dan 100 kilometer ten noorden van de Israëlische grens in de Bekaa-vallei. Bij de aanval werden volgens Libanon elf mensen gedood. Een Israëli werd in de buurt van de grens bij een aanval van Hezbollah gedood.

De sjiitische militie breidde woensdag haar raketaanvallen uit. Ze vuurde minstens 160 raketten af op Israël, meer dan in de voorbije oorlogsdagen. Een raket sloeg ten oosten van de Palestijnse stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever in en daarmee zuidelijker dan alle voorgaande Hezbollah-raketten.

Dinsdagnacht liep ook de 48 uur durende opschorting van de Israëlische luchtbombardementen ten einde. Na afloop van de sperperiode zullen de luchtaanvallen 'in volle hevigheid' hernomen worden, had de Israëlische regering aangekondigd. Volgens Libanon voerde de Israëlische luchtmacht 's nachts minstens twaalf aanvallen uit op een gebied circa twee kilometer ten oosten van Baalbek, waar Hezbollah over basissen zou beschikken. Ook de omgeving van een militaire basis van het Libanese leger in Shilfa werd aangevallen. Israëlische gevechtsvliegtuigen vlogen in scheervlucht over de zuidelijke voorsteden van Beiroet.

Verzet

Hezbollah-strijders hebben in Baalbek hevig verzet geboden tegen de Israëlische soldaten, berichtten Libanese veiligheidskringen. Onduidelijk was het doel van deze militaire actie. Volgens de Israëlische media probeerden de soldaten sjeik Mohammed Jasbek, een lid uit de hoogste bestuurslaag van Hezbollah, uit het ziekenhuis te ontvoeren. Dit wordt echter door Hezbollah ontkend. Er bevindt zich daar geen enkel bestuurslid van de beweging, aldus de organisatie. In andere, eveneens onbevestigde berichten, verluidde dat zich in het ziekenhuis de beide door Hezbollah ontvoerde Israëlische soldaten zouden bevinden.

'Succes'

Het Israëlische leger beschouwt de commandoactie zonder bijzonderheden vrij te geven als "een succes". Een Hezbollah-vertegenwoordiger zei woensdag in Baalbek daarentegen: "Dit ziekenhuis was leeg, toen ze kwamen. We hebben ze naar hier gelokt". Volgens Libanese veiligheidskringen werden de luchtlandingstroepen met helikopters op het dak van het ziekenhuis gedropt. Een legerwoordvoerder zei dat het tot een vuurgevecht kwam met Hezbollah-strijders, die uit de omliggende huizen schoten. In Baalbek bevinden zich Romeinse ruïnes, die tot het Werelderfgoed van de UNESCO behoren.

De eerste debatten over een mogelijke VN-vredesmacht in Libanon zullen donderdag in New York beginnen. Lidstaten, die een zekere bereidwilligheid voor deelneming aan de Libanontroepenmacht hebben duidelijk gemaakt, zullen technische en logistieke bijzonderheden bespreken, zei VN-woordvoerder Ahmad Fawzi. Daartoe behoren Frankrijk, Ierland, Italië, Spanje en Turkije.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud